ice food блог

Чи можна їсти заморожені продукти?

Багато людей, спостерігаючи за великою кількістю заморожених продуктів у магазинах, ставлять під сумнів їх якість, користь та належність до правильного харчування. Але ми готові розвіяти міфи про те, що заморожена їжа не частина ПХ, і більш того — розповісти про те, що практично всі страви можна заморожувати.

У морозильних камерах торгових центрів можна спостерігати велику різноманітність продуктів — фруктів, овочів, напівфабрикатів, заготовок та іншого. Але багато хто не купують їх, завдяки чому втрачають відмінні можливості. Прочитавши цю статтю, ви зовсім інакше почнете дивитися на заморозку продуктів харчування.


Популярні омани та їх викриття

Отже, для тих, хто не звик покладатися лише на чужу думку, звернемося до аргументованої та перевіреної наукової статистики, щоб розвінчати кілька щільно укорінених міфів:

  • П'ята частина споживачів вважає, і, звичайно ж, помилково, що при заморожуванні всі ягоди, фрукти та овочі за підсумком будуть містити вітамінів та корисних речовин в рази менше, ніж свіжі. Катастрофічна омана. Вчені довели, що при застосуванні шокової заморозки, яка настільки поширена в наш час, при температурі від -25°С до -30°С, такі продукти, як м'ясо, риба та овочі, не втрачають своїх властивостей, а фрукти та ягоди втрачають лише 15% вітаміну С. До порівняння: у процесі консервації, яка так поширена у повсякденному житті, ці продукти втрачають щонайменше 50% того ж вітаміну, а при висушуванні — понад 70%.
  • Кожна десята людина впевнено думає, що заморожені аналоги набагато дорожче свіжих. Думка спірна, однак, все ж більшість заморожених продуктів коштують у кілька разів дешевше. Це пояснюється особливостями зберігання свіжих позицій.
  • ⅔ опитаних споживачів знаходяться в невіданні щодо того, що майже всі продукти та страви піддаються заморожуванню. Практично всі продукти можна заморожувати. Винятками є позиції з підвищеним вмістом рідини.
  • ⅖ людей вважає, що заморожена продукція начинена консервантами для продовження термінів зберігання. Консерванти не потрібні, коли терміни зберігання забезпечуються самим процесом заморозки.


  • ⅓ стверджує, що в пакетах з продукцією однозначно є сіль. У заморожених продуктах солі не більше, ніж в свіжих, а в овочах та фруктах її немає зовсім.
  • ¼ помилково вважає, що можна піддавати розморожені продукти повторному заморожуванню. Позиції, які спочатку були піддані до глибокого шокового заморожування, а після розморожені, повторно заморожувати категорично не можна. Наприклад, м'ясо, риба, томати, огірки, капуста після повторної процедури абсолютно втратять смакові, естетичні та корисні якості.
  • 12% опитаних поняття не мали, що заморожені продукти застосовні та є частиною правильного харчування. Заморожена їжа цілком вважається правильною, особливо, якщо мова йде про овочі та фрукти. Шоковому заморожуванню їх піддають протягом 3-4 годин після збору, тому більша частина вітамінів та корисних речовин зберігається в них недоторканими.
  • 38% переконані, що не можна використовувати заморожені продукту після закінчення терміну "придатний до". Зберігати такі продукти можна, однак, їх якість та смак будуть не найвищими. Навряд чи назвеш їх правильним харчуванням.
  • 41% учасників опитування вважає, що розморожувати продукти необхідно на свіжому повітрі, на столі, а не в холодильнику. Для розморожування їжу краще поміщати саме в холодильник, оскільки при кімнатній температурі верхні шари можуть вразити бактерії. Так, процес розморожування в холодильнику буде тривалішим, але вам ймовірно не потрібні непридатні продукти.


Втрата користі при розморожуванні, чи так велика?

Як ми вже писали вище — м'ясо, риба та овочі втрачають свої корисні властивості в мінімально допустимих кількостях. Фрукти та ягоди — лише частину вітаміну С, що доведено науково. Тому, можна з упевненістю заявити, що заморожені продукти є корисними та причетними до правильного харчування, їх можна сміливо пристосовувати до вашого ПХ-раціону.

Найпопулярніші заморожені продукти та напівфабрикати, які можуть вам стати в нагоді для створення правильного меню:
  • зелений горошок;
  • брокколі;
  • рибне філе;
  • рибні палички;
  • кольорова капуста;
  • болгарський перець;
  • курка;
  • готові другі страви;
  • солодка кукурудза;
  • стручкова квасоля;
  • коренеплоди.

На сьогоднішній день на ринку представлено безліч виробників замороженої продукції, тому завжди уважно читайте склад, щоб бути повністю впевненим у натуральності вмісту при виборі представника.


Кому потрібні заморожені продукти

Заморожена їжа, фрукти та овочі стануть відмінним варіантом для тих, хто:

  • хоче заощадити час на приготуванні їжі;
  • запастися корисними продуктами;
  • потребує вітамінів взимку;
  • дотримується дієти або правильного харчування;
  • планомірно підтримує імунітет, завдяки створенню страв з фруктів та овочів;
  • любить експериментувати на кухні.

Тепер ви точно знаєте: заморожені продукти — це не тільки вітаміни та користь, але й зручність, різноманітні можливості!

Автор: Анастасія Пуценко

Блог (укр) Про страви