ice food блог

Чи можна заморожувати готові страви?

У сучасному світі на тлі різних аспектів та чинників люди все частіше починають піднімати питання про те, чи можна заморожувати готові страви. Інтерес викликає і те, як вживати заморожену їжу, що можна заморожувати, а що ні, як правильно заморожувати конкретні види страв і т.д. Готова заморожена їжа в житті людей починає використовуватися все частіше, і як наслідок наша компанія стикається все з більшою кількістю питань стосовно цієї тематики.

У цій статті ми торкнемося найактуальніших тем та запитів від клієнтів, а почнемо з того, що готова заморожена їжа — це відмінне рішення в аспекті сучасного харчування. Досить розігріти страви, і ви без будь-яких зусиль зможете насолоджуватися смачним сніданком, обідом або вечерею.

Рекомендовані до заморожування продукти

Насправді до заморожування придатні практично всі продукти, однак, є і ті, які зовсім не переносять зберігання в морозильній камері. Розглянемо ж ті страви, які добре переносять цю процедуру:


  • Курка
Приготована в духовці ціла курка, або окремі її частини, добре пройдуть етап заморозки та не втратять ні виду, ні властивостей. Курка практично не втрачає свій смак після розморожування. Для коректної заморозки після приготування остудіть блюдо, оберніть харчовою плівкою, і сміливо відправляйте в морозильну камеру.

  • Порційні котлети та тефтельки
Так як ці страви відмінно переносять процес заморозки, ви можете абсолютно не обмежувати себе під час закупівлі фаршу. Більш того, тефтелі можна заморожувати в соусі. Просто дайте їжі охолонути, оберніть плівкою 2-4 штуки, і відкладайте на зберігання.


Порада! Не відправляйте в морозилку м'ясні страви, обсмажені на сковороді — їх смакові якості та вид після розморожування значно постраждають.

  • Домашні пельмені та вареники
Щоб бути впевненим у якості, натуральності та смаку вареників та пельменів, витратьте трохи часу, приготуйте їх вдома, і спокійно відправте їх зберігатися в морозилці. Викладіть пельмені/вареники в сирому вигляді в один шар в застелену харчовою плівкою ємність. Після повної заморозки для економії місця можна скласти блюдо в пакети.


  • Засмажка для супів
Овочі, які в подальшому знадобляться вам для приготування супу, можна обсмажити, а потім заморозити порційно, і зберігати до необхідного моменту. Більш того, заморожувати можна і бульйони, приготовані на м'ясі, рибі, або овочах.

Порада! Ні в якому разі не заморожувати супи на молочній основі. При заморожуванні готових супів, переконайтеся, що в них немає макаронних виробів та картоплі.

  • Заготовка для плову
Обсмажте м'ясо маленькими шматочками разом з морквою та цибулею — таку основу можна відправити в морозилку, і скористатися нею в подальшому для приготування плову.

  • Млинці, сирники, піца і ін.
Прості млинці, і з начинкою, а також оладки, сирники, пиріжки, піца та інші хлібобулочні вироби відмінно переносять заморозку, тому ви можете скористатися такою зручною можливістю.


  • Голубці, фарширований перець
В даному випадку процес заморозки можна почати як зі стадії напівфабрикату, так і з готовності. У першому варіанті для приготування блюдо варто попередньо розморозити. У другому — остудіть блюдо до кімнатної температури, помістіть в контейнер, і відправляйте на зберігання в морозилку.


Порада! Не варто заморожувати продукти та страви, в основі яких присутній крохмаль. Рис, макарони, картопля після розморожування змінюють консистенцію та смакові якості.

Правильна заморозка готової їжі

Більшість людей сходяться на думці, що особливих навичок для заморозки їжі не потрібно: помістити в контейнер/пакет, покласти в морозильну камеру і все — що може бути простіше? Але якщо ви хочете максимально зберегти смакові та візуальні якості продуктів, а також оптимізувати процес, візьміть до уваги кілька важливих факторів.

  • Первинні приготування
Те, що необхідно зробити в першу чергу — це закупити контейнери різних розмірів. Для зручності порціонної заморозки найрізноманітніших страв вам знадобиться маленька та більш об'ємна тара.


Порада! Якщо вам не по кишені покупка спеціалізованих контейнерів для заморозки та зберігання, або ви просто маєте намір заощадити на їхній покупці, то скористайтеся тарою від морозива або сиркової маси. Цей варіант цілком оптимальний для використання, так як насамперед призначений для зберігання продуктів, однак, врахуйте, що розігрівати блюда, що знаходяться в даній ємності, в мікрохвильовій печі не можна.

  • Порційна заморозка їжі
В одній ємності заморожуйте кількість їжі з розрахунком на кількість осіб в сім'ї. Інакше ви зіткнетеся з неприємною ситуацією — залишки їжі доведеться повторно заморожувати, від чого вони швидше за все втратять свої смакові та поживні якості.

  • Шокова заморозка
Шокова заморозка (заморозка при температурі -30ºС) значно краще підходить для заморозки готових страв, оскільки так у клітинах утворюється менше кристалів льоду, відповідно продукти менше пошкоджуються.


  • Укомплектовуйте продукти щільно
Щільно розташовані продукти, а також максимально видалене повітря, запобігають втраті вологи при зберіганні. Обмотуйте окремі порції харчовою плівкою, або використовуйте вакуумні пакети. Контейнери також повинні зберігати герметичність, і їх додатково можна обробити плівкою — такий підхід вбереже ваші страви не тільки від втрати вологи, а й від змішування запахів.

  • Не заповнюйте доверху
Наповнюйте контейнери з розрахунком на те, що перетворена в лід вода буде займати більше місця. Відповідно вміст може пошкодити герметичність контейнера, заповненого впритул з кришкою.

  • Маркування
Обов'язково залишайте позначки — що і коли було заморожено в контейнері, а також термін зберігання. Такий підхід гранично зручний, тому як ви завжди чітко бачите, що знаходиться в тому чи іншому контейнері.

Порада! Не заморожуйте м'ясо одним великим шматком, краще розділити його на невеликі шматочки — так воно заморозиться швидше, і буде набагато смачніше після розморожування.


Правильна розморожування зі збереженням усіх властивостей

Найправильніший підхід до розморожування без шкоди для страви — це поступове відтавання в холодильнику. Попередньо варто перекласти контейнер з їжею з морозилки в холодильник, і терпляче чекати результату.

Важлива частина розморожування — знання про те, як розморожувати страви не варто! Необхідно знати, що не можна розморожувати:
  • в гарячій воді — так ви провокуєте відтавання верхніх шарів, однак, в середині продукти будуть все такими ж замерзлими, що вплине на подальший вид та якість.
  • в окропі — це можливо і заощадить вам час приготування, але точно не дасть вам смаку, користі та естетичного зовнішнього вигляду страви.
  • при кімнатній температурі — це загрожує ушкодженням та псуванням верхніх шарів бактеріями.
Наша компанія рекомендує розморожувати готові заморожені страви в мікрохвильовій печі — це швидко, зручно, і підібравши відповідний режим, ви зможете протягом декількох хвилин подати до столу смачне та  корисне блюдо.

А якщо вас стомлює займатися всіма перерахованими вище процесами та враховувати всі нюанси самостійно, то просто замовте готову заморожену їжу iceFood, і поживні сніданки, обіди та вечері завжди будуть під рукою.

Автор: Анастасія Пуценко

Блог (укр) Про страви